Algemene technieken die veel gebruikt worden in de microbiologie zoals hierboven beschreven:

Voedingsbodems maken. Het beste kun je een rijk medium gebruiken omdat de meeste bacteriën daar op zullen groeien. Bedenk wel dat we 99,7% van de totale hoeveelheid bacteriën, niet kunnen groeien! Je school heeft misschien al een pot met medium staan die je kunt gebruiken. Het is wel duur, maar je school kan er heel lang mee doen want je hebt meestal niet zo heel veel nodig. Daarnaast heb je een autoclaaf nodig om de agar steriel te maken. Heb je die niet, dan kan een snelkookpan uitkomst bieden. De steriele agar schenk je dan vervolgens in steriele plastic pertischaaltjes.

 

Microscoop. De meeste scholen hebben microscopen. Om bacteriën goed te kunnen zien moet de microscoop 1000x kunnen vergroten. Als je de luxe van een fase contrast microscoop hebt hoef je bacteriën niet te kleuren. Heb je een “gewone” helder-veld microscoop dan moet je gaan kleuren. Gram- of methyleenblauw-kleuringen zijn vrij simpele kleuringen die niet heel duur zijn. Wist je dat je trouwens goed foto’s kunt maken van wat je onder de microscoop ziet liggen. Hou de camera of mobiel voor het oculair, je moet wel geduldig zijn en een vaste hand hebben!

 

Verdunningsreeks. Als je gaat werken met concentraties stoffen of aantallen bacteriën dan zal je al snel moeten werken met verdunningsreeksen. Dat wordt rekenen! Je scheikunde leraar kan je hier bij helpen.

 

Bacteriën weggooien. Bacteriën mag je nooit zomaar weggooien. Ze moeten eerst dood worden gemaakt voordat je ze in de afvalcontainer gooit. Dat doe je door alle materialen die bacteriën bevatten in de autoclaaf te doen. Plastic materialen gooi je weg. Wat je wilt hergebruiken (glaswerk) maak je schoon met een sopje.