Ideeën voor jullie PWS

Heb je zo 1,2,3 geen ideeën of vragen? Hieronder vindt je wat inspiratie. Probeer er wel een beetje je eigen draai aan te geven, je moet wel wat nieuws leren van je PWS.

 

Bacteriën op en in je lijf

Sta je op de weegschaal en zou je liefst iets minder wegen? Bedenk dan dat je 1 tot 1,5 kg aan micro-organismen op en in je lijf bij je draagt! In je buik waar ze helpen om voedsel te verteren en sommige bacteriën produceren vitamine K die jij hard nodig hebt! Een vaste verzameling van bacteriën noemen we flora, zoals huid- en darmflora.

 

Op je handen zitten allerlei bacteriën, je verzamelt ze doordat je van alles op- en aanpakt. Er zijn er ook bacteriën die zich standaard op je huid bevinden omdat ze zich in de poriën nestelen waar ze zich voeden met je zweet en huidcellen.

 

Onderzoek doen: Kijk eens naar de samenstelling van de huidflora. Maak een afdruk van je vinger op een voedingsbodem. Zit er verschil tussen je klasgenoten? Zit er verschil voor en na het handen wassen? Maakt het uit of je zweethanden of juist altijd koude handen hebt? Of verschilt de flora van de hand met die van je oor? Bedenk zelf iets waarbij je de bacteriën op je lijf onderzoekt.

 

Bacteriën maken je ziek

Zoals je hierboven kon lezen heb je een darmflora. Gebruik je antibiotica of krijg je buikgriep (van een virus) dan kan de flora verstoord raken en krijg je diarree. Maar je kunt ook een kleine ontsteking aan de huid krijgen. Dit is dan een puistje.

 

Maar je kunt ook ziek worden van vlees dat niet goed gaar is. Dit wil nog wel eens in de zomer voorkomen tijdens het BBQ-en wanneer het mooi en warm weer is. Het vlees ligt dan een tijdje buiten de koelkast. Als je kip zwart van buiten is en nog roze van binnen is kan het zijn dat je de rest van de nacht boven het toilet doorbrengt...

 

Onderzoek doen: Hierbij kun je onderzoek doen naar het verloop van verkoudheid in de herfst. Zijn er mensen ziek geworden in jullie klas? Wie werd als eerste ziek? Door wie werd hij/zij besmet? Door iemand thuis? Hoeveel mensen zijn er in totaal ziek geworden?

 

Bacteriën maken schoon

Of je het toilet doorspoelt, een douche neemt of een wasje draait, al het water eindigt in het riool. En dat water moet toch eerst schoon worden gemaakt voordat het geloosd wordt in sloten en rivieren. En dat doen bacteriën in de waterzuivering.

 

Ook breken bacteriën alles af wat in GFT-afval zit wat we ook organisch materiaal noemen. Onder de juiste omstandigheden breken ze het af en wordt er compost gevormd. Op het laboratorium werken we zelfs met bacteriën die gevaarlijke stoffen af kunnen breken. Denk aan de vervuiling in de grond onder de oude fabrieken.

 

Onderzoek doen: Ga geen rioolwater onderzoeken. Hier zitten zoveel schadelijke bacteriën in dat het te gevaarlijk is om mee te werken als ongeoefende scholier op een middelbare school. Wel kun je onderzoek doen naar de waterkwaliteit van verschillende rivieren, meertjes, sloten, etc... Kijk ook eens onder microscoop. Wat zit er in? Is er verschil tussen monsters die je op verschillende diepten neemt?

 

Hoeveel tijd heb je voor je PWS? Misschien kun je kijken wat er gebeurt met een klokhuis van een appel als je die in een composthoop stopt. Kun je wekelijks bekijken wat er gebeurd? Bij verschillende temperaturen?

 

Bacteriën maken voedsel

Ja je leest het goed. Denk maar aan bier, wijn, kaas, zuurkool of yoghurt. Wat er precies gebeurd is goed te vinden op internet of in boeken dus we houden het hier kort.

 

Onderzoek doen: Bij yoghurt en zuurkool gaat de pH naar beneden. Welke bacteriën zijn daar verantwoordelijk voor? Zit er verschil tussen verschillende soorten? Kun je de pH meten op school? Bier en wijn maken kan maar duurt lang en waarschijnlijk ben je geen 18 waardoor je het niet eens mag drinken...

 

Bacteriën bederven voedsel

Wel eens een plastic zakje met brood na drie weken uit je schooltas gehaald? En hoe zag dat er uit? Waarschijnlijk helemaal groen van de schimmel. Of te lang een stuk fruit ergens laten liggen? Eigenlijk al het voedsel die jij niet opeet wordt opgegeten door micro-organismen. Vandaar dat de voedingsindustrie haar best doet om er voor te zorgen dat voedsel lang(er) goed blijft. Er zijn heel veel manieren om voedsel te conserveren.

 

Onderzoek doen: Je kunt kijken naar de invloed van suiker, zout, Spaanse peper, etc... op de groei van bacteriën. Je neemt bv een voedingsbodem waar je bacteriën op aanbrengt. Dan breng je een oplossing aan van suiker of zout etc... En laat de bacteriën groeien gedurende 18 uur en kijk of de bacteriën zijn geremd in hun groei. Speel met verschillende concentraties zout, suiker, etc... Bedenk zelf wat je kunt met al die conserveringsmiddelen.